diumenge, 8 de novembre del 2015

PANETS D'HAMBURGUESA VEGANS


Fa més d'un any que gairebé preparo aquests panets de forma setmanal. Amb ells, un grapat de nens i nenes mengen hamburguesa casolana cada divendres. No paga la pena una bona hamburguesa si va acompanyada d'un pa qualsevol, i s'ha de dir que la versió industrial del mateix és un producte bastant anodí, ple d'aditius, conservants i demés.... Tampoc paga la pena alimentar els nostres fills amb qualsevol porqueria de supermercat, estan en edat de crèixer, es mereixen el millor. 

D'aquesta mateixa preparació mengen bastants nenes i nens, així que per evitar problemes d'intoleràncies i demés, la recepta està lliure d'ous, llet i derivats làctics. El sucre que faig servir també procuro que sigui de la millor qualitat i el menys refinat possible, reduint-ne la quantitat respecte d'altres receptes del mateix tipus de pa.




La recepta:

100% farina eco panificable (jo faig servir una de mitja força).
33% aigua
33% llet de civada eco
20% mm al 100% hidratació
7% AOVE
4% panela (sucre integral de canya sense refinar)
1'5% sal
0'5 llevat fresc

  
En un bol es barregen els ingredients, excepte l'oli d'oliva i el llevat, i es deixa reposar la massa uns 20 minuts. 
El pastat final de la massa l'he fet amb amassadora, en ser una massa enriquida l'amassadora ho facilita bastant. Es passa la massa al bol de l'amassadora, s'engega a velocitat mínima i s'afegeix l'oli a poc a poc. Per últim, s'afegeix el llevat amb una mica d'aigua.

Es deixa la massa tapada reposar una mitja hora, li fem un plec i la guardem a la nevera, unes 9 o 10 hores són suficients. Jo ho faig coincidir amb la nit, així mentre dormo, els llevats van fent la seva feina.

Al matí, es treu la massa i s'aboca sobre una superfície enfarinada. La dividim en porcions de 75gr, que bolegem i anem colocant en safates per forn. A cada safata en caben 10 panets sense problema.

Es guarden les safates amb els panets a un armari tancat, o es cobreixen, i es deixen fermentar de nou. Aquesta segona fermentació ha d'anar bastant al límit, per evitar que els panets s'obrin al forn. Jo els deixo unes 3 hores, amb una temperatura a casa de 20-22 graus.

Es preescalfa el forn a 180-200 graus. Es pulveritzen els panets amb aigua i s'afegeix el sèsam per sobre, d'aquesta manera quedarà enganxat. Seguidament s'enfornen durant uns 17 minuts. No cal posar vapor al forn, amb pulveritzar una mica en el moment d'entrar la safata és suficient. Tampoc cal apagar la resistència superior durant els primers minuts, com es sol fer amb altres elaboracions de pa.

I voilà! Aquí estan, tendres i suaus som ells sols, nutritius i agradables al paladar infantil, i també dels grans.

Que vingui de gust!!


PD: He posat la fòrmula en percentatges, si la voleu fer i no sabeu com traduir a grams, em podeu deixar un comentari amb la quantitat de massa que voldríeu preparar i us ajudo a resoldre aquesta qüestió.

 

2 comentaris:

  1. Hola, me gustaría probar esta receta que se ve estupenda! Pero no sé calcular los gramos, me ayudas? Gracias! Acabo de descubrir tu blog, es muy xulo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola! Mira, puedes hacer una masa con medio kg de harina, por ejemplo. Quedaría así: 500gr de harina panificable, 150gr de agua, 150gr de leche de avena, 100gr de masa madre, 35gr de aceite, 20gr de azúcar, 10gr de sal, 2.5gr de levadura fresca (ahora en invierno podrías poner el doble, 5gr). La hidratación de la fórmula es algo mayor (un 10% más en total), pero te recomiendo que uses ésta la primera vez que los hagas, y ya irás viendo si la masa necesita algo más de líquido. Me alegro que te guste el blog!!

      Elimina

Deixa aquí els teus comentaris i opinions