divendres, 17 de juliol de 2015

PA ECOLÒGIC SEMI INTEGRAL

He fet vàries vegades aquest pa, però per h o per b, mai ens havíem quedat un per casa. Pa, simple pa. Aquesta vegada amb un ingredient més que normalment no faig servir: farina de malta torrada. 
Aquí va la recepta, per dos pans de 1/2 kg:

300gr de farina integral de blat eco mólta a la pedra
150gr de farina panificable de blat eco
150gr de farina de força eco
120gr de MM de farina T80 de blat, al 110% hidratació. (Suposa un 20% respecte de la farina, a l'hivern recomano pujar aquest percentatge fins un 30 o un 40%).
420gr aigua
12gr sal
6gr de farina de malta torrada

Per començar, he barrejat els ingredients excepte la sal i he fet una autolisis de 1/2 hora. Després he afegit la sal i he amassat de forma breu, combinant amb reposos.

He fet plecs cada 30 minuts els dos primers, i després un tercer plec al cap d'una hora, tot controlant que la massa no es disparés de temperatura (més enllà de 24ºC). A l'estiu, recomano afegir la massa mare i l'aigua fredes de la nevera.
Per acabar amb el primer repòs, he deixat la massa mitja hora més a la nevera, amb l'únic objectiu que estigués fresca per formar, ja que ho facilita molt.

En treure la massa de la nevera l'he dividida en dos porcions iguals, les he preformat en forma de bola i les he deixades resposar 20 minuts més.

Passat aquest temps he format en batard i he posat els pans ja formats a dins dels banetons, per deixar-los automàticament a la nevera durant tota la nit. La segona fermentació haurà estat d'unes 12 hores aproximadament.

Els he enfornat directament de la nevera, sense atemperar. Els primers 15 minuts amb el forn escalfat a tope i amb vapor (només amb la resistència de baix), 30 minuts més amb les dues ressitències i a 200º i 15 minuts finals baixant la temperatura a 160-170º.2 comentaris:

  1. Isa no sabía que tenías un blog , te seguiré a ver si aprendo !besos

    ResponElimina
  2. Gracias Merche, ya ves que es muy sencillito. A ver si poco a poco voy publicando más. Un abrazo!!

    ResponElimina

Deixa aquí els teus comentaris i opinions