dimarts, 23 de juny del 2015

Coca de Sant Joan

Vaig a reprendre el blog, i vaig a fer-ho a lo gran!! 
En un mes com aquest, no podia faltar una bona recepta de coca de Sant Joan. A mí m'agrada la de Xavier Barriga (la podeu trobar al seus llibres "Brioxeria" i "Coques"), però com no, sempre amb les meves adaptacions. 
Sense més preàmbul, allà va: 



Ingredients:

400gr de farina de gran força
160gr de “esponja” (100gr de farina de força, 60gr aigua, 1gr de llevat fresc)
85gr de sucre
150gr ou (2 o 3 unitats)
100gr de mantega
130ml de llet
10-15gr de llevat fresc
6gr de sal
ratlladura de llimona
1 culleradeta de canyella en pols
fruita confitada, fruita seca, crema pastissera, cabell d'àngel... per decorar
1 ou per pintar


La nit abans, preparem l'esponja, amb 100gr de farina, 60gr d'aigua i 1 gr de llevat fresc. Es pasta i es fa una bola, deixem una estona a temperatura ambient perquè comenci a fermentar i la guardem a la nevera fins l'endemà. Aquest preferment ens servirà per donar-li consistència, conservació i aroma a la massa.

Primerament pastem tots els ingredients excepte la mantega i el llevat. La llet l'anem afegint a poc a poc i l'esponja la posem a bocins petits. Quan la massa comenci a tenir consistència i a desenvolupar el gluten, afegim la mantega a poc a poc, en dos o tres tandes. La mantega ha d'estar sòlida. Tots els ingredients han d'estar freds, de la nevera a ser possible. Pastem fins un bon desenvolupament del gluten, la massa ha de passar la prova de la membrana. Al final del pastat afegim el llevat. Això ho fem així perquè no volem que la massa comenci a fermentar mentre encara pastem.
Podem amassar a mà (bastant feixuc en el cas de les masses tipus brioix) o amb robot de cuina tipus KA, Kenwood, Termomix, etc. Hem de vigilar la temperatura de la massa, sobre tot en el pastat amb robot, que no sobrepassi els 24ºC.

Deixem reposar la massa durant aprox una hora o hora i mitja en un bol untat amb oli i tapat amb un drap o plàstic. Els barrets de bany van molt bé per fer aquesta funció!

Dividim la massa en 4 porcions d'uns 250gr i preformem en forma de barrot. Deixem reposar 15 minuts.

Després del repòs estirem la massa i donem la forma de coca, sobre un paper de forn i amb l'ajuda del corró. Pintem les coques amb ou batut amb una mica de sal i ara seria el moment de posar les peces de fruita confitada (si és que la volem de fruita).

Deixem fermentar en un lloc càlid sense corrents d'aire fins que pràcticament hagi doblat volum (una hora i mitja o dues hores aprox).

Escalfem el forn a 200-210ºC a dalt i baix.
Decorem les coques amb crema (amb ajut de màniga pastissera), pinyons, fruita seca, cabell, etc...

Enfornem durant 15 minuts aproximadament. En treure del forn, deixem sobre una reixeta perquè es refredi.




Amb les coques podem deixar volar la imaginació! A la imatge de dalt, coques de crema de vainilla, pinyons i cireres macerades en anís. A la imatge de sota, coques amb taronja confitada, ametlles i xocolata. Que vingui de gust!!

4 comentaris:

  1. Que bona pinta tenen!!! Em porto una de xoco jeje. Petonets.

    ResponElimina
  2. Gràcies Joana, les teves també són fabuloses!

    ResponElimina
  3. Gracias Isa...por una explicación tan clara. No me atrevía con ellas, pero he visto fácil ll dificil. Ahora si.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias a tí Ruth, me alegro que la receta te resulte alentadora, las cocas son una delicia y hacerlas está al alcance de todos.

      Elimina

Deixa aquí els teus comentaris i opinions